Ik wil graag iets met je delen.

Toen ik 2,5 jaar geleden stopte met mijn baan als productieleider bij Frascati had ik geen plan B. Ik gaf mijzelf onbeperkt vrij en volgde een imkercursus. Acht maanden vol bijen en Marie Kondo-en (mijn huis opruimen geïnspireerd door een Japanse opruimexpert) volgden. Aan het begin dacht ik: “Nooit meer theater voor mij”, maar na acht maanden miste ik vooral het contact met de vormgevers, ontwerpers, regisseurs en andere makers waarmee ik zo fijn had samengewerkt.

In oktober 2016 stuurde ik een vragenlijst naar 100 mensen uit mijn netwerk met de vraag: ‘Welke zakelijke heisa staat jouw creativiteit in de weg?’ Ik zocht een manier om mijn kennis en ervaring in te zetten om creatieve multi-talenten te ondersteunen. Een-op-een, zonder de druk van een première of de tijdelijkheid van een of ander megalomaan project. Om samen een lange lijn uit te zetten en meer kwaliteit en rust in een samenwerking te ervaren.

In het eerste jaar (2017) heb ik 11 super getalenteerde en inspirerende mensen mogen coachen en vertegenwoordigen. Dit jaar zijn dat er tot nu toe al 7. Vorig jaar deed ik af en toe nog een productieklus (voor een paar van de leukste makers die ik ken), maar had daar steeds minder plezier in.

Het coachen geeft mij wél veel voldoening en ik ben super dankbaar voor de openheid van de mensen die een beroep op mij doen. Toch voel ik niet de behoefte om die aantallen enorm op te schroeven. Eén gesprek per dag is voor mij de max en ik voel ook de vrijheid om een samenwerking niet aan te gaan als het niet goed voelt.
Ik kreeg een veel minder volle agenda. Ik kan mij niet eens meer voorstellen hoe het is om 40+ uur per week te werken op een plek waarvoor ik 2+ uur per dag moet reizen.

Maar hoe nu verder, dacht ik. Is dit het nu? Is dit wat ik kan? Wat ik wil met mijn leven? In mijn hoofd speelden vragen over het nut van alles. In combinatie met mijn werk, maar ook zonder.

In oktober vorig jaar nodigde vriendin en ademcoach Judith mij uit voor een een-op-een ademsessie. Niet wetende wat ik kon verwachten, maar super nieuwsgierig, maakte ik twee keer iets geweldig moois bij haar mee. En kreeg vooral heel veel ademruimte in mijn lijf. Alsof ik letterlijk ergens doorheen ben geademd ter hoogte van mijn middenrif.

Toen Judith in november op reis ging (en ik ademwise naar meer snakte), ontmoette ik Niels Mooij. Niels is coach en organiseert onder andere ademsessies in de mooie houten studio in zijn achtertuin in Haarlem. Nooit geweten dat we in ons dagelijks leven maar zo’n 20% longcapaciteit benutten en ik leerde om dat tijdens zo’n sessie te verruimen naar meer dan 80%. Overal waar zuurstof in aanraking komt met opgeslagen spanning in je lichaam, kan die spanning oplossen. Niks moeilijks aan, super simpel eigenlijk.

Wat in de maanden daarna gebeurde, lijkt wel een (oscarwaardige) film. Op 30 maart startte de eerste lichting van de cursus 100 Dagen In Het Licht – de cursus in verlichting van Niels en zijn partner Anika Vervloet. Een cursus om (kort samengevat) de ruimte te ervaren achter al je gedachtes en ideeën over het leven. Een ruimte van zijn. Nu een maand geleden dus. Ik ben een van de deelnemers.

En ik pluk daar nu al dubbel en dwars de vruchten van:

  • ik ervaar dat de ruimte waarnaar ik alsmaar op zoek was (bijvoorbeeld door steeds efficiënter te gaan werken, mijn agenda leeg te plannen) zich al in mij bevindt, ik ben daar al;
  • ik ervaar veel extra kwaliteit in mijn leven, met name in alledaagse dingen;
  • ik ervaar hoe moeiteloos werken voelt. Dat inspiratie voluit kan stromen en ik geen baad meer heb bij checklists, to-do lijstjes en werkdagroutines;
  • ik ben niet meer op zoek naar sensaties die het leven de moeite waard maken of beloningen voor mijn harde werken;
  • ik maak gezonde keuzes voor mijn lichaam en geest, zonder daarbij na te denken;
  • ik heb helder zicht op mechanismes die mij ervan weerhouden om voluit te leven, volledig in mijn kracht te staan en anderen te inspireren.

Als klap op de vuurpijl richtte ik als vanzelf afgelopen woensdag samen met Niels en Anika een nieuw bedrijf op. Om precies dit, wat ik nu ervaar, te delen met veel meer mensen. Niet om samen op een eilandje te gaan zitten, maar om dit juist te verspreiden. Met de mensen om ons heen, en die weer met de mensen om hen heen. Niet in afzondering, maar in contact.

Op dat punt sta ik nu. Niet wetend wat hier de betekenis van is. Ik weet niet hoe ik hierop reageren moet. En dat wil ik juist graag met jou delen.

Je bent super welkom om, als je nieuwsgierig bent, een keer te komen ademen. Of like 100 dagen In Het Licht op Facebook. Daar houden we je op de hoogte van day-retreats en andere voorproefjes op de volgende lichting van 100 Dagen In Het Licht die in oktober start.

Het doet mij goed om dit met jou te delen. Voel je vrij om te reageren, te vragen of te delen, dat mag natuurlijk ook.

Lieve groet,

Fleur

p.s. wil je meer weten over Anika en Niels?

Anika werd geïnterviewd over de reis die ze maakte. Ze vertrok naar Ibiza, had haar dochter uitgeschreven van school en zou gaan werken als danseres en ook sieraden verkopen op de markt. Maar het ging anders. Inspiratie voor het maken van een dansvoorstelling ontbrak en ze koos voor dat wat als vanzelf ging. En dat bleef ze 2,5 jaar lang op Ibiza doen. Luister hier het interview terug (uitzending van 22 april).

Niels werd vorig jaar geïnterviewd voor Haerlems Bodem en dat gesprek lees je hier terug.

En mij ken je al :-).